Responsiv design / Mobil webb

Visste du att väldigt stor del av alla som surfar på nätet nuförtiden gör det från sin mobiltelefon eller sin surfplatta? Vanligtvis runt 20% av alla besök på webbplatser som Understandit har byggt surfar mobilt (Vi har exempel där över hälften(!) av besökarna surfar via mobilen eller surfplattan).

Trots att surf från små skärmar har ökat så mycket är det fortfarande ganska få webbplatser som har en anpassad design. Ofta har man kanske en gammal webbplats som man inte har tid eller resurser till att uppdatera. Men även många nya webbplatser släpps idag utan att ta hänsyn till den stora och växande andelen mobila besökare.

Responsiv design istället för en separat mobilsite

Man kan säga att det finns två sätt att mobilanpassa sin webbplats: separat mobilsite och responsiv design. Vi på Understandit tycker bäst om responsiv design. Fördelarna är att det bara är en webbplats att underhålla, en design att hålla uppdaterad, samma innehåll för alla och samma URL:er oavsett plattform.

Vad är responsiv design?

Rent praktiskt går det till så att designen på siten anpassar sig efter skärmstorleken (testa t.ex. att öppna den här sidan på din telefon, eller bara minska storleken webbläsaren). Det är samma innehåll, fast presenterat på ett sätt som passar storleken på skärmen och gör allt mer läsbart och mer lättnavigerat.

Erik Brorsson

Interaktionsarkitekt
erik@understandit.se
To prevent automated spam submissions leave this field empty.