Drupal 8

Vi väntar alla med spänning på den nya versionen av Drupal.
Skrivet av Joel Söderberg - mån, 2013-10-28 21:22

Vi har naturligtvis redan testat utvecklingsversionen av den kommande åttan. Vad har vi som utvecklare och ni som användare och kunder att se fram emot?

Mobile first

För första gången är Drupal byggt med små skärmar i åtanke redan från början. Den nya versionen av admin- och default-temat är responsiva. Toolbaren är också uppdaterad för att fungera på din telefon eller platta. Vi på Understandit har ju länge gjort responsiva teman till drupal och tycker det är superbra att även administrationstemat nu är mobilvänligt.

Lättare för författare

CKEditor (en WYSIWYG-editor) skickas nu med Drupal som standard. Inte så stor skillnad för redaktörer av våra siter då vi redan har den installerad på 99% av våra Drupal 7-siter. Integrationen med Drupal är dock helt ny och det nya gränssnittet för att ställa in ser lovande ut, även om det fortfarande har lite buggar.

En ny spännande funktion är in-place-editorn. In-place-editor låter dig uppdatera innehållet utan att gå in i redigera-läge som man behövde i Drupal 7. Detta kan vara en fördel i situationer där du snabbt vill kunna ändra en text eller byta en bild utan att behöva ladda om hela sidan.

En liten, men i mitt tycke väldigt bra förbättring är den nya spara-knappen.

Det gör det enklare och snabbare att spara utkast och minskar risken att man publicerar något av misstag. Jag skriver ofta i omgånger och sparar ofta opublicerade artiklar för att visa för en kollega eller skriva färdigt senare.

Bättre för sitebyggare (som Understandit)

Mycket nytt spännande har hänt bakom kulisserna i Drupal 8. VIews (kanske den mest använda modulen i hela Drupal-världen) har blivit en del av Drupal istället för en 3:e-partsmodul. Detta innebär att man kommer kunna bygga siter på Drupal 8 direkt efter releasen. När det gällde Drupal 7  var man ofta tvungen att vänta till några av de livsviktiga modulerna var tillgängliga för den nya versionen.

När jag klickar runt i administrationsgränsnittet ser jag små förbättringar nästan överallt. Bättre filtermöjligheter i administrationsvyer och tydligare konfigurationsgränsnitt på många ställen. 

Nytt templatesystem

Det gamla templatesystemet baserat på "vanlig" php är nu ersatt av Twig. Jag har aldrig använt Twig, men det jag har läst om det ser bra ut. Jag hoppas detta leder till bättre läsbarhet av templatefiler och en enklare syntax för designers att lära (om) sig.

Symfony

Största förändringen kodmässigt är nog att delar av core nu använder sig av php-ramverket Symfony. Det finns många fördelar med detta, en är att det nu blir fler än bara Drupal-utvecklare som bidrar indirekt till att utveckla och buggsäkra Drupal. 

Nytt objektorienterat API 

Kanske mycket tack vare integrationen av Symfony har vi nu fått ett nytt fint objectorienterat API för modulbyggande och annat. Dina classer laddas automatiskt med en PSR-0 autoloader. Men mer om det i en senare blog.

Det finns naturligtvis många fler, små och stora, uppdateringar i Drupal 8. Det kommer fler blogginlägg i ämnet. Vi ser fram emot vårt första projekt med Drupal 8.